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Pravidlo sedmi nebo pravidlo „selského“ rozumu? 
 

Jedno ze známých bridžových pravidel je tzv. „pravidlo sedmi“. Toto pravidlo říká, kolikrát máte 

propustit barvu výnosu s jednou zádrží, pokud budete muset jít při vypracování svých zdvihů jednou 

z tempa, 

Typický příklad: 

Hrajete 3NT, W vynáší šestku srdcovou k dámě svého partnera (výnosy čtvrtou 

shora).  Evidentně budete muset pustit soupeře do zdvihu esem trefovým, než 

vypracujte dostatek zdvihů ke splnění svého závazku. Pokud jsou srdce 4-4, není co 

řešit, odevzdáte pouze 3 srdcové zdvihy a eso trefové. Jsou-li ale 5-3, pak musíte 

doufat, že eso trefové nemá hráč s dlouhou srdcovou barvou (pravděpodobně W), a 

musíte srdce několikrát propustit. 

Kolikrát? Evidentně dvakrát, vezmete třetí kolo a začnete vypracovávat trefy. 

Vezme-li E esem trefovým a má-li ještě srdce, pak byly původně 4-4, v opačném 

případě se vaše propouštění vyplatilo a splníte s nadzvihem, protože E již srdce 

nemá. 

Kolikrát propustit vám řekne právě pravidlo sedmi: 

Sečtěte počet karet v barvě výnosu v ruce a na stole a výsledek odečtěte od sedmi. Kolik vám vyjde, 

tolikrát propusťte barvu výnosu. 

V našem příkladu tedy máte dohromady pět srdcí na lince, 7 - 5 = 2, máme tedy propusti dvakrát. 

Jako každé pravidlo, má však samozřejmě i pravidlo sedmi spoustu výjimek, jak uvádí ve svém článku 

Larry Cohen (https://www.larryco.com/bridge-learning-center/print/436) 

Příklad 1 

Hrajete opět 3NT a výnos přichází dvojkou srdcovou 

(čtvrtá shora).  

Budete muset vyrazit eso kárové, abyste mohli 

vypracovat dostatek zdvihů. Pravidlo sedmi vám říká, 

že byste měli dvakrát propustit srdcovou barvu. Co 

vám ale říká zdravý „selský“ rozum? 

Kromě srdcové barvy máte zranitelnou i trefovou 

barvu, po propuštění dvou srdcí by obránci mohli 

přejít na trefy a vypracovat si své zdvihy dříve, než vy 

stačíte vypracovat kára. 

Nepropouštějte ani jednou!  Z výnosu dvojkou vidíte, že W má pouze čtyřlist srdcový, obrana tedy 

může získat jen tři srdcové zdvihy a eso kárové (ať jej má kdokoli). 
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Pokud by obránci vynášeli 3./5., pak byste měli problém. Výnos by vypadal na pátou shora, pak je 

nejlépe dvakrát propustit podle pravidla sedmi a doufat, že eso kárové má E a že obránci nepřijdou 

na to, že mají po dvou propuštěných srdcových zdvizích přejít na trefy. 

Příklad 2 

Opět závazek 3NT, poté, co E zahájil 2 srdce (šestlist 

srdcový, blok). W vynáší krále srdcového. 

Pravidlo sedmi vám opět říká dvakrát propustit. Co 

se ale může stát? W po králi srdcovém vynese další 

srdce k devítce svého partnera. Pokud tento zdvih 

rovněž propustíte, E vám může podehrát krále 

kárového a obrana získá šest zdvihů. 

Zdravý rozum vám říká propustit pouze jednou. 

Vezměte druhý zdvih (srdce jsou po zahájení E určitě 

6-2), přejděte na stůl králem trefovým a zahrajte 

impas pikovou dámou. Pokud impas sedí, máte jedenáct zdvihů, pokud ne, E již nebude mít srdce a 

pokud má on eso kárové, nemůže vám nijak ublížit. Pokud pikový impas nesedí a eso kárové má E, 

nedá se nic dělat. 

Příklad 3 

Opět 3NT z jihu, tentokrát ale v párovém turnaji 

hodnoceném topově.  

W vynáší krále srdcového. V tomto případě je  trochu jiná 

situace než v předchozích dvou. Spočtěte si své vysoké 

zdvihy. Máte tři pikové, čtyři trefové a dvě červená eso, 

to je dohromady devět zdvihů. Hrajete ale topově 

hodnocený turnaj a nadzvih by se hodil. Kolikrát 

propustíte, než zkusíte kárový impas? 

Pravidlo sedmi vám říká, že byste měli propustit dvakrát. 

Zdravý rozum vám ale říká něco jiného. Z výnosu není 

úplně jasné, jak jsou srdce rozděleny, obránce na W mohl dokonce vynést od třetího KQJ a E může 

mít 109xxx. V partii nemůžete udělat více než 10 zdvihů, tři budete muset každopádně odevzdat. 

Propusťte tedy první tři srdcové zdvihy a vezměte až čtvrté kolo. Nyní již uvidíte, jak byly srdce 

rozděleny a můžete zahrát bezpečně kárový impas na nadzvih. 

Larry Cohen říká: 

V bridži existuje spousta pravidel (sedmi, jedenácti, Eight Ever Nine Never aj.), vždy by ale přednost 

mělo mít „Rule of Thinking“ – pravidlo zdravého selského rozumu. 

 


